İklim Değişikliğiyle Mücade
I
Sürdürülebilirlik Yönetişimi
Yönetim Kurulu, şirketin belirli aralıklarla gözden geçirilen sürdürülebilirlik öncelikleri doğrultusunda sürdürülebilirlik vizyonu ve stratejisini, politikalarını, risk ve fırsatlarını tanımlar ve onaylar. Sürdürülebilirlikle ilgili tüm faaliyetler Yönetim Kurulu’nun yetkilendirmesi ile Kurumsal Yönetim Komitesi tarafından gözetilir. Sürdürülebilirlik stratejisinin şirket stratejisi ile entegrasyonundan ve uygulanmasından sorumlu organlar ise Sürdürülebilirlik İcra Komitesi, Sürdürülebilirlik Komitesi, Çalışma Grupları ve Sürdürülebilirlik Müdürlüğü’dür. Bu yapılar, Akçansa sürdürülebilirlik stratejisinin etkin bir şekilde uygulanması ve şirket stratejisine entegre edilmesi amacıyla çalışmaktadır. Sürdürülebilirlik organizasyonunun en üst seviyesinde yer alan Yönetim Kurulu, sürdürülebilirlik vizyonunu, stratejisini, risklerini ve fırsatlarını tanımlamakla görevlidir. Ayrıca, sürdürülebilirlikle ilgili politika ve çerçeveleri onaylar. Yönetim Kurulu, yılda iki kez toplanarak kritik çevresel, sosyal ve yönetişim (ÇSY) görevlerinin tartışılmasını ve gözden geçirilmesini sağlar. Sürdürülebilirlikle ilgili tüm gelişmeler, komiteler ve çalışma grupları tarafından yıl boyunca düzenli olarak Yönetim Kurulu’na raporlanır.Genel Müdür başkanlığında faaliyet gösteren ve İcra Kurulu üyelerinden oluşan Sürdürülebilirlik İcra Komitesi, sürdürülebilirlikle ilgili politikaların geliştirilmesi, Yönetim Kurulu onayına sunulması ve bu doğrultuda iş planlarının hazırlanmasından sorumludur. Komite, sürdürülebilirlik planlarını, hedefleri, projeleri ve yatırımları detaylı olarak inceler ve onaylar. Ayrıca, sürdürülebilirlikle ilgili riskleri ve fırsatları değerlendirir. Söz konusu sürdürülebilirlik risk ve fırsatlarının değerlendirilmesi sonucunda belirlenen risk ve fırsatlar stratejik karar alma süreçlerine dahil edilir. Bu değerlendirmeler yapılırken, ekonomik, çevresel ve sosyal etkiler dikkate alınarak, bu risk ve fırsatlarla ilişkili ödünleşimler göz önünde bulundurulur.
Risk ve fırsat analizi, düzenli olarak yapılan komite toplantılarında ele alınır ve bu süreçte uluslararası ve ulusal gelişmeler, küresel sürdürülebilirlik standartları, sektörel trendler, yeni teknolojiler ve dijitalleşme gibi kritik başlıklar kapsamlı bir şekilde istişare edilir. Aynı zamanda, paydaş beklentileri, düzenleyici çerçevedeki değişimler ve piyasa dinamikleri gibi unsurlar da analiz edilerek karar alma mekanizmalarına entegre edilir. Bu yaklaşımla, sadece mevcut risklerin yönetilmesi değil, aynı zamanda uzun vadeli fırsatların da etkin bir şekilde değerlendirilmesi sağlanır.
Akçansa, sürdürülebilirlik yönetimini desteklemek için çeşitli politikalar geliştirmiştir. Aynı zamanda, sürdürülebilirlik yönetim sisteminin etkinliği, iç denetim süreçleri ve yıllık olarak alınan dış denetim hizmetleri ile periyodik olarak değerlendirilmektedir. Bu denetimler, sürdürülebilirlik politikalarının ve uygulamalarının etkinliğini ve uyumunu kontrol eder. Ayrıca, Akçansa’nın sürdürülebilirlik performansı, Borsa İstanbul Sürdürülebilirlik Endeksi ve uluslararası sürdürülebilirlik endekslerinde izlenir ve değerlendirilir.Yılda dört kez bir araya gelen Sürdürülebilirlik İcra Komitesi, kritik ÇSY hedeflerini, bu hedeflere yönelik yol haritalarını ve ÇSY performansını düzenli olarak gözden geçirir.
İşletmeler Genel Müdür Yardımcısı ve İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı başkanlığında faaliyet gösteren Sürdürülebilirlik Komitesi, Akçansa’nın operasyonel sürdürülebilirlik faaliyetlerinin yürütülmesinden sorumludur. Komite, sürdürülebilirlik planlarını ve hedeflerini belirlemek, ilerlemeyi takip etmek, çalışma grupları kurarak projelerin uygulanmasını ve takibini sağlamakla görevlidir. Ayrıca, şirket paydaşlarında sürdürülebilirlik bilincini artırmaya yönelik çalışmalar gerçekleştirir. Sürdürülebilirlik Komitesi, yılda altı kez toplanarak hedef durumunu ve ilerlemeyi gözden geçirir.
Şirket stratejisine uygun şekilde belirlenmiş odak alanları, çalışma grupları tarafından ele alınır ve düzenli olarak güncellenir. Bu gruplar, sürdürülebilirlik projelerinin uygulanmasından ve ilerlemenin raporlanmasından sorumludur. Elde edilen sonuçlar, belirli periyotlarla raporlanarak Akçansa Sürdürülebilirlik Müdürlüğü tarafından analiz edilir ve şirket stratejisine entegre edilir. Bu analizler, aksiyon planlarının hazırlanmasında önemli bir kaynak teşkil eder. Akçansa sürdürülebilirlik çalışmaları, belirlenen stratejik hedeflere ulaşmak için şeffaflık ve etkinlik ilkeleri doğrultusunda ilerletilmektedir.
Akçansa’da paydaşların sürdürülebilirlik beklentilerini anlamak ve bu beklentilere uygun stratejiler geliştirmek amacıyla çeşitli mekanizmalar kullanılmaktadır.
Düzenli görüşmeler, çalıştaylar ve anketler gibi paydaş katılım süreçleri yürütülmekte; çalışanlar, müşteriler, topluluklar ve tedarikçiler dahil olmak üzere geniş bir paydaş kitlesinden geri bildirim toplanmaktadır. Ayrıca, geri bildirim kanalları aktif bir şekilde kullanılarak, paydaşlarla sürekli bir iletişim sağlanılmaktadır. Yerel iş birlikleri ve sosyal sorumluluk projeleri aracılığıyla toplulukların beklentilerine doğrudan yanıt verilmektedir.
Akçansa sürdürülebilirlik stratejisi ve hedefleri hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Yasal Uyarı
Akçansa 2024 Entegre Faaliyet Raporu (“Rapor”), Akçansa Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş. (“Akçansa”) tarafından hazırlanmıştır. Rapor kapsamında yer alan ve Akçansa tarafından hazırlanan TSRS uyumlu senaryo analizleri, finansal önemlilik çalışmaları, iklim değişikliği odaklı fiziksel ve geçiş riskleri dahil tüm çalışmalar Akçansa Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin verilerine, hesaplamalarına, uzman görüşüne ve ulusal/uluslararası standartlara dayanmakta olup, üçüncü şahıs/firmaların bu varsayımlardan faydalanması sonucunda ortaya çıkabilecek kayıp/zararlardan Akçansa sorumlu değildir.